10 jaar Nordic Walking op zaterdagochtend

In de jaren ’80 van de vorige eeuw lukte het niet Nordic Walking in Nederland van de grond te krijgen. Maar in het begin van de 21ste. eeuw werd het een groot succes.

Nordic Walking: een combinatie van langlaufen en sportief wandelen. Sportief en communicatief/sociaal samen bezig zijn zijn de grondgedachten.

Piet Koot was van mening dat ook ACW ’66 mee moest in de “vaart der volkeren.” Hij begon het bestuur flink te masseren en met succes.

Eind 2005 werd onder de ACW-vlag door Wim van den Brule de eerste cursus gegeven. Na de cursus ging Piet met een aantal “afgestudeerden” verder als de maandagochtendgroep. En Wim begon met zijn tweede cursus. Nu nog een groep op de zaterdagochtend, was de wens van Piet.

Hij zocht, informeerde en vond Jos Elshout als begeleider voor de tweede groep. Zaterdag 25 maart 2006 ging deze groep van start met 6 personen.

Nordic Walking werd een hype. Hele volksstammen stortten zich op het “stokkenlopen”. Ook in Waalwijk was de belangstelling groot. Eind 2006 bestond de groep uit 21 leden. Begin 2007 werd zelfs een ledenstop ingesteld, omdat de grens van 25 bereikt was.

In de 10 jaar hebben 37 personen deel uitgemaakt van de groep. Januari 2015 was de groep uitgedund tot 8 leden. Maar, tot onze grote vreugde, mochten we vorig jaar 4 nieuwe, jonge leden verwelkomen; een groei van 50%!!

En deze groep is heel enthousiast, houdt van doorstappen en zoekt, nu de bospaden zo modderig zijn, meestal de duinen op. Met een beetje mist, rijp op de planten of schuchtere zonnestralen een adembenemend gezicht, waar de groep even stil van wordt. Maar niet lang, want even later barst de vrolijke kout weer los. We starten op de parkeerplaats van “Het Genieten” en na afloop drinken we samen (vrijblijvend) nog een kopje koffie.

Regelmatig lopen we op andere plaatsen: Giersbergen, Lobelia (De Moer), Bos en Duin, het Noorderbos en Nederhemert. We hebben 4 heel bijzondere wandelingen: Xmas Eve-walk, Sylvesterloop, tEierlopen en de Oranjebittertocht

Ieder jaar nemen er leden van de groep deel aan de Bloesemtocht, de Dam tot Dam wandeltocht, de Tilburg Ten Miles en de Warandeloop. Kortom genoeg variatie. Wat ook heel belangrijk is: We zijn er voor elkaar in lief en leed.

En………we hebben nog plaats voor nieuwe leden. Je mag 4 maal op proef meelopen.

Tot slot……na 10 jaar geef ik het stokje door aan Inge Beumer (geen onbekende bij ACW)

En ik mag nog gewoon mee blijven lopen.

 

 

Jos Elshout.