De Praat 2.0

We moeten anno 2016 onszelf steeds opnieuw uitvinden. Net als alle bekende artiesten, muzikanten, sporters, bedrijven, computerspellen, feesten, software- en tv programma’s zetten ook wij de 2.0 achter ons creatieve uitspattingen.

Vroeger waren wij slechts gewapend met een

  •  Typemachine Adler 100% analoog.
  •   Tipp-ex correctiepapier.
  •   Potlood.
  •   Gum.
  •   Stapel a4 papier.
  •   Een pritt stift.
  •   Plakje cake en een kopje koffie
    verzorgd door de moeder des huizes.

Met deze hulpmiddelen hadden wij destijds ruim een maand de tijd om een leuk stukje te schrijven, en te voorzien van bijpassende tekeningen waarin de ervaringen van twee atleten in hun gloriedagen het levenslicht zagen.

Kortom de Praat”

In de praat werden allerlei gebeurtenissen met een humoristische maar kritische noot tegen het licht aan gehouden. Maandelijks werden deze vervolgens op een luchtige manier bij de lezers van het sintelpraatje onder de aandacht gebracht. Zo kregen nieuwe schoenen, slechte accommodaties, het schitteren door afwezigheid en uiteraard ook vrouwelijk schoon met name van andere verenigingen altijd voldoende aandacht. Het was HET sociale medium van weleer.

Ja en hoe maak je anno 2016 nog zo’n leuk verhaal wat iedereen aanspreekt.

De romantiek van toen is vervangen door de vergane glorie van nu en de gebrekkige hulpmiddelen van weleer zijn vervangen door de moderne technologie.

Is het daardoor makkelijker geworden of juist moeilijker. We kunnen ons door de spellingscontrole immers geen vouten meer permitteren……

En probeer maar eens een plaatje inclusief lijmranden fatsoenlijk in de computer te krijgen in pdf formaat.

Al met al ligt er anno 2016 misschien nog wel een grotere uitdaging om iets fatsoenlijks op papier te krijgen.

Vroeger konden we ons nog eens verschuilen achter het falen van een typemachine, een gebroken potlood of het verknippen van de gemaakte plaatjes. Nu is dat allemaal achterhaald en komt het louter neer op ons schrijf- en tekentalent en ja hoe gaan wij daar anno nu mee om, kunnen we die druk nog aan, kunnen we dat nog wel..?

Was het vroeger niet veel simpeler gewoon hard trainen en goed de ogen en oren open houden, niet geremd door de druk van social media had je dan voldoende tijd om het stukje te maken en als je dan commentaar kreeg om dat de maand erop weer netjes recht te mogen zetten.

Anno 2016 zouden wij,

net als de nieuwe generatie, in staat moeten zijn om tijdens de training met de mobiel in de hand de Praat 2.0 te posten naar facebook, whatsapp, twitter en snapchat en dan ook nog gelijk een p.r. met verspringen weten te behalen.

Op het EK in Amsterdam heeft de huidige generatie topatleten laten zien dat dat prima mogelijk is. Immers nog voor dat ze over de finish kwamen stonden de tijden en felicitaties al op facebook.

We kunnen dus concluderen dat we het gedachtengoed van De Praat goed doorgegeven hebben aan de volgende generatie.

De perfecte wissel om maar in atletiektermen te blijven. De hoogste tijd om de typemachine naar het museum te brengen en deze laatste Praat met flessenpost vanuit ons rustoord naar de redactie te sturen.

 

 

 

 

 

 

 

Namens De PRAAT (Populaire, Ridicule, Anarchistische, Atletische Tegenspraak) groeten wij U en wensen wij U veel succes met de publicaties voor de komende 50 jaar.